Pasta Cila kavramı günümüzde yaşayan ve sonsuza kadar devam edecek bir terimdir. Bunun nedeni macun yeni boyanmış araçlara uygulanması gereken bir uygulama olmasıdır. Yeni boyanmış bir aracın boya kalınlığı hiçbir zaman fabrikada robotlar tarafından boyanan mikron cinsinden kalınlıkla aynı seviyede değildir. Kalınlaşıyor ve bu kalınlıklar bölgelere göre değişiyor. Bu nedenle kuru temizlemecilerin kullandığı macun daha kalın, yani kum içeriği daha fazladır.Elinize alıp parmaklarınızın arasına sürseniz bile bu kum taneleri ile kendinizi çok rahat hissedeceksiniz.
Bu kum tanelerinin çok fazla olmasının nedeni, kalın boyanın bir nevi düzleştirilmesini sağlamaktır. Bu şekilde boya seviyesi bir miktar azalacaktır. Ayrıca fırında uygulanan boya miktarı ne olursa olsun, aracın yüzeyine yapıştıkları toz parçacıkları ve bu yapışkan parçacıklar bu katı macunlar tarafından yüzeyden uzaklaştırılır ancak bu işlem sırasında hare denilen dalgalanmalar meydana gelir. aracın boyası. Özellikle koyu renkli araçlarda güneşe çıktığınızda bu dalgalanmaları çok net bir şekilde görebilirsiniz. Bunu çıkarmak için ressamlar sadece boya kullanırlar ve genellikle pamuk yünü ile uygularlar.
Aslında cilalama işlemi ressamın işi değildir, ona yük olur olmaz cilalamak için yapar ve birdenbire birçok hareli ve dönen boya araçları sokaklarda dolaşır.Bugün kimya alanındaki teknoloji çok gelişmiş, artık bu katı macunlar raflarda olmalı. Çünkü genel olarak halkımızda arabamı ilkbaharda ya da yazın geldiğinde cilalatmam gerektiğine dair bir kanı var, diyelim ki arabanızda boyalı parça yok. Bir örnek verelim, cila işlemini yılda bir kez düzenli olarak yaparsak, aracınızda maksimum 5 yıla bile ulaşmadan boya ve vernik kalmaz, bu nedenle bu tip uygulamaları profesyonel uygulama merkezlerinde yaptırmaya özen gösteriyoruz. . ve teknolojik ürünlerle. İnanın kaplamadan dolayı pahalı olacak. Araçlarımız kışın asit yağmurları, egzoz dumanları, güneşten gelen kavurucu ısı, kuş ve sinek döküntüleri, inşaat atıkları ve beton, yollardan gelen katran gibi dış etkenlere sürekli maruz kalmaktadır. , vbÜlkemizde sayılamayacak kadar çok dış faktör olduğunu düşünüyorum. Boya yenileme dediğimiz uygulamada öncelikle biraz önce bahsettiğimiz boyanın yüzeyine yapışmış dış etkenleri aracımızdan uzaklaştırmalıyız. Bu sayede pürüzsüz bir yüzey oluşturabilirsiniz.Boya ve vernik bu yüzeydeki delikleri doldurarak metalin paslanmasını önleyebilirsiniz.Ama bu boya ve vernik tabakası da delikli bir yapıya sahip, peki onu nasıl dolduruyorsunuz?
Öncelikle aracımızın dış yüzeyini temizleyerek işleme başlamamız gerekiyor.
• Önce boyamızda kalan tüm kalıntıları çocuk oyunlarına benzer ancak kil dediğimiz kimyasallarla güçlendirilmiş bir karışımla temizliyoruz.
• Daha sonra araç üzerinde boya yüzeyinin temizlenmesi ve araç üzerinde katı olmayan sıvı ve çok ince kum parçacıkları içeren kıl çiziklerinin giderilmesi için ürünler kullanmaya başlıyoruz, bu ürünler sayesinde boya yüzeyindeki tüm pürüzler, aynı seviyeye indirilir ve düz bir yüzey elde edilir.
• Az önce bahsetmiştik Teknolojik kimyasallar da olan anti-moiré cilalar ile aracın dış yüzeyi tüm bu harelerden arındırılır ve cilalama işlemi başlar.
• Artık tamamen düz bir alanımız var ama bir şey eksik, boya yüzeyindeki görünmez gözenekler, işte burada boya koruma uygulaması devreye giriyor ve boyayı ve vernikli yüzeyi kaplayarak dış etkenlere karşı olağanüstü koruma sağlamaya başlıyor. Boya korumanın temel amacı, boyanın rengini korumaktır.
Matlık ve renk solmasını önlemek için üretilmiştir.Bir diğer önemli sorudan da bahsedelim boya koruma ne kadar sürer? Ülkemizdeki çevre koşulları nedeniyle zamanları diğer ülkelerdeki gibi telaffuz etmek ne yazık ki mümkün değildir. Ama aracımızın düzenli cilalanmasına dikkat edersek bu süreci uzatmamız mümkün. Çünkü basınçlı su, daha önce bahsettiğimiz koruyucu boyanın doldurduğu gözenekleri yeniden açar.
Fakat üzerine sürülen sıvı cila sayesinde bu gözenekler tekrar doldurulduğu için koruyucu boyamız aracımızda daha uzun süre kalacaktır.